Mediáció

Békés és harmonikus megoldás
a válságba jutott kapcsolatokban!

Első randevúMinden kapcsolatra, akár a szemünk fényére, vigyázni kell. A párkapcsolat is gondoskodást, törődést igényel. Ha nem figyelünk egymásra, ha a napi rutinban egyszer csak minden fontosabb lesz, mint a „mi szövetsége”, nos, ebben a helyzetben még a legerősebb kapcsolat is meggyengülhet.

Amikor megsokasodnak a konfliktusok, sokan a legegyszerűbb megoldást választják: kihátrálnak a kapcsolatból, veszve hagyva ezzel nem csupán a vitás helyzeteket, de azokat az értékeket és csodálatos pillanatokat is, melyeket közösen, partnerükkel hoztak létre párkapcsolatuk égisze alatt.

Nem szabad elfelejteni, hogy krízisek szinte minden kapcsolatban akadnak, azonban nem mindegy, miként kezelik a párok ezeket a helyzeteket. Kutatások sokasága bizonyítja szerte e világon, s magam is vallom, hogy sokkal több párkapcsolat, házasság lenne megmenthető, mint amennyiért manapság küzdenek.

Mi a MEDIÁCIÓ?

A mediáció méltán sikeres módszer a párkapcsolati viták megoldásában. Gyógyír a válságba jutott kapcsolatokra és a legtöbbet teheti a bajba jutott házasságokért! Segítségével nem csupán a napi szintű konfliktusok oldhatók, de lehetőséget ad a párkapcsolat minőségi javítására és magasabb szintre emelésére is.

Mikor lehet szükséged párkapcsolati mediációra?

 • Ha párkapcsolatodban folytonos hiányérzettel küzdesz, ha semmi nem olyan már, mint régen volt.
 • Ha már testileg-lelkileg sem kívánod párod társaságát.
 • Ha inkább kimerülsz, mintsem töltődnél az együtt töltött idő során.
 • Ha a mindennapokat leginkább a viták, veszekedések uralják.
 • Ha eljutottál arra a pontra, hogy inkább mennél, mint maradnál.

Hogyan zajlik a mediációs folyamat?

A módszer lényege, hogy a pároddal közösen meghozott döntés és elhatározás alapján én, mint harmadik, teljességgel semleges személy, avagy mediátor, tudásom legjavát nyújtva segítek Nektek a vita megoldásában. Egyéni beszélgetésekkel kezdünk, melyeket közös alkalmak követnek. Mint mediátor, munkám alapvető lényege, hogy mindvégig pártatlanul, mindkettőtök felé egyenlő mértékű empátiával forduljak, s közös megoldást keressünk a konfliktushelyzet rendezésére.

Amire bizton számíthatsz/számíthattok:

 • Nem ítélkezem, meleg, támogató légkörben fogjuk keresni problémátok megoldását.
 • Segítek más szemmel látni, felelevenítjük és ezáltal megerősítjük kapcsolatotok értékeit.
 • A felszín helyett a mélybe nyúlunk, feltérképezzük a valós problémákat, s a továbbiakban ezekre fókuszálunk.
 • Oldjuk a viták nyomán keletkezett feszültséget.
 • Arra fogok törekedni, hogy mindketten győztesnek érezhessétek magatokat.
 • Segítelek Titeket egyéni döntéseitek meghozásában, s magam is elfogadom ezeket.

Első randevú

Amikor együtt már nem megy – Válási mediáció

Ez a mediáció egy sajátságos területe, s akkor javaslom, ha pároddal már eldöntöttétek, hogy a köztetek lévő korábbi szövetséget felbontjátok, viszont a váláshoz és a későbbi, más minőségben folytatódó kapcsolatotokhoz, együttműködéshez békés légkört, nyugodt körülményeket szeretnétek teremteni. A segítség ebben az esetben azért egyéni, mert nem csupán kettőtök, de ha van közös gyermeketek, az Ő érdekeit is képviseli, s a lehető legjobb megoldásra törekszik.

Mit nyerhetsz a válási mediációval?

 • Válaszokat a miértekre, segít meglátni az összefüggéseket és elfogadni a dolgok ilyen módon történő alakulását.
 • Egymás gyengeségeinek felismerésével könnyebben elengedheted sérelmeidet.
 • Lehetőséged lesz a felelősségvállalás megélésére, mely életed későbbi eseményeit is megalapozza.
 • Megbocsátást adsz és kapsz, ezáltal a gyász - mely kapcsolatod elmúlása okán alakul ki - elviselhetőbbé válik.
 • Reálisabban fogsz tudni új életedre összpontosítani, s mindketten segítséget kaptok a mediáció által az újrakezdéshez.

Első randevú

Közeledés, majd távolodás – Hogyan zajlik a válási mediáció?

A válási mediáció egyéni beszélgetések sorozata, ahol nyíltan és őszintén beszélhetsz mindenről, ami nyomaszt viszonyotok megrekedésével kapcsolatban. A pároddal és Veled folytatott egyéni beszélgetések után kerül sor a közös mediációra, mely egy hosszabb időtartamú ünnepi rituálé, vagyis méltó módja kapcsolatotok békés, elfogadó és mindenekelőtt az egymás iránt érzett kölcsönös szeretet jegyében történő lezárásának.