Nem ciki, ha elváltál! Nem kell szégyellned magad!

Nem ciki, ha elváltál! Nem kell szégyellned magad!

Sokan keresnek meg azzal, hogy őrült szégyent éreznek azért, mert ismét az egyedülálló lett a státuszuk. Különösen mi nők szenvedünk a szégyentől.

Kudarcként éljük meg, ha egy kapcsolat véget ér. Főleg azért, mert sérültek az elvárásaink, mely szerint a romantikus szerelemnek hogyan kellene végződnie.

Már gyermekkorunk óta a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” illúzióban élünk. Holott ilyen csak a tündérmesékben létezik. Sajnos nincs odakint egy előre megjósolható jövő. Hiába fogadunk örök hűséget egymásnak az élet nem mindig úgy történik ahogyan mi szeretnénk.  Azt az ígéretet tenni egymásnak, hogy "soha nem hagylak el" számomra nagyon gyermeki ígéret. Hiszen annyi minden változik, az élet állandó áramlás, mi is változunk és ennek óriási hatása van a kapcsolatunkra is.

Sokkal ésszerűbb olyan ígéretet tenni, amely reális.  Például: „Tudom, hogy lesznek nehézségeink, igyekezzünk együtt megoldani és igyekezzünk együtt is maradni. Mindent megteszek, hogy mellettem az lehess, aki vagy és erre kérlek Téged is. Úgy bánok Veled, ahogyan szeretném, hogy Te bánj velem.”

Ez az ígéret fejlődést hordoz magában. Ebből lehet majd építkezni a továbbiakban.

Viszont van olyan, hogy egy romantikus kapcsolat véget ér. Ennek számos oka lehet. Ezt mindannyian tudjuk. Többen válnak el manapság, mint amennyien házasodnak. Annyira benne van a levegőben a válás, hogy szinte félünk a házasságtól. Vágyunk a szerelemre, de közben félünk is elköteleződni.  Sokunkban még mindig él az a mítosz,hogy az igaz szerelem egy élten át tart. A „boldogan élnek, amíg meg nem halnak” mítosz a 16.században alakult ki Velencében. Nem csoda, hogy az akkori velenceiek a mesékbe menekültek, hiszen abban az időben a várható élettartam 40 év volt. Nem azért, mert nem érték meg a 60-70-es éveiket a velencei polgárok.  Viszont gyermekeik életkora nem érte el a 16 életévet. Így természetes, hogy történeteket találtak ki, amelyben benne volt a boldogság és hosszú élet reménye.  A legtöbb itáliai nem látta a saját gyermekét felnőni. Így a mesékbe menekültek. Straparola segített nekik abban, hogy elhiggyék, létezik egy szebb és jobb jövő.

Ma már tudjuk, hogy létezik és tudjuk, hogy van szebb és jobb jövő. Viszont, ha most épp egy váláson vagy túl, vagy éppen szakítasz nem vagyok biztos benne, hogy te is így gondolod.  Amennyire bíztunk a szerelemben, annyira tudunk szenvedni is tőle. És ilyenkor minden összeomlik.  Megváltozik az önmagunkról alkotott kép, elgondolkodunk azon, hogy vajon tényleg szerethetők vagyunk-e?  Sőt, még az életbe vetett hitünk is meginog.

Elkezdődik egy érzelmi zűrzavar, amely akár teljesen felemészthet bennünket. Életünk egyik legnehezebb állomása a válás. Érzelmileg megterhelő minden krízis, de talán a válás viszi a prímet…. Ennek az egyik oka, hogy kapcsolati lények vagyunk. Már anyukánk pocakjában elkezdünk kötődni. Nem arra születtünk, hogy egyedül éljünk. Arra születtünk, hogy szerelemben és párkapcsolatban éljünk. Ha ez sérül,  az egész identitásunk meginog. Nagyon sok olyan egyedülállóval találkoztam a Duals Társkeresőben, amit tíz éve vezetek, akik egyszerűen nem álltak fel egy válás után. Hihetetlen károkat tud okozni egy rosszul vezetett válás.  Sokan önmaguk árnyékaként élnek.  Már nem ugyanazok az emberek, akik voltak a kapcsolat vége előtt…. Nehéz egy új életet elkezdeni, ha nem jól zártuk le a régit.

Sokan eltávolodnak az élettől attól félve, hogy újra megsebződnek. Bezárják a szívüket. De vannak, akik ebből a fájdalomból értéket kovácsolnak. Ők vannak kevesebben. 

Én is döntés előtt álltam. Vagy bezárom a szívemet, vagy más irányt vesz az életem. Életem egyik legfájdalmasabb időszaka végül a legörömtelibb lett. Ehhez egy szellemi felébredés vezetett. Ez a felébredés  a hitelesség, a könyörület, a bölcsesség, a nagylelkűség és az öröm felé vezetett.  Ha az élet köveket ad nekünk csak rajtunk áll, hogy hidat építünk-e belőlük, vagy falat. Én hidat építettem.

De előtte, ahogyan megannyi nőtársamnak, nekem is szembe kellett néznem a szégyennel. A szégyennel, hogy elváltam. Főleg úgy, hogy a Duals Társkeresőt vezetem. Csak arra tudtam gondolni, mit fognak szólni a társkeresőim? Mit gondolnak majd rólam? Csökkent értékűnek éreztem magam.

Amikor szégyent érzünk a saját emberi értékünk kérdőjeleződik meg. Mivel a válás társadalmilag nem támogatott, úgy érezzük, külső szabályokat sértünk meg, ezért talán még jobban növekszik a szégyenérzetünk. Azt is érezhetjük, hogy mi magunk vagyunk rosszak és talán az alapvető jóságunk is megkérdőjeleződik. Hiszen a jó emberek kapcsolatban élnek, gondoljuk tévesen.

Egyszer egy ismerősöm meg akart bántani és ezt mondta nekem: „ Ha jó ember lennél, lenne családod.” Pont a válásom után…. A padlóra küldött…. Iszonyatosan szenvedtem tőle. Ma már tudom, hogy nagyon is jó ember vagyok és alapvető értékem nem a családi állapotomtól függ. Ma már együtt érzek azokkal az emberekkel, akik megítélnek. Ma már tudom, hogy én is emberből vagyok és emberséggel nézek önmagamra. Úgy tekintek önmagamra, mint az egész emberi tapasztalat részére és az én jó közérzetem nem attól függ, hogy mások mit mondanak nekem, hanem attól, amit belül érzek. :-)  És ez a szeretet!  Ehhez nagyon sok önismereti munkára volt szükségem és egy döntésre! Eldöntöttem, hogy minden nehézségem a saját fejlődésemet szolgálja. Vállalom a saját sebezhetőségem és ma már nem érzek szégyent, mert elváltam. Sőt! Több lettem általa.

Ha nem nézel szembe a szégyennel, a fájdalommal, a dühöddel, egy életre bezárhatod szíved. Így tett Lilla is, akit egy év házasság után hagyott el a férje. Egyszerűen meggondolta magát. Egy kötelékfóbiás férfi sajnos egy idő után megy tovább. Csoda, hogy egy évig bírta…. Viszont Lilla annyira szégyellte magát, hogy elbújt mindenki elől. Még a barátai elől is. Ahelyett, hogy támogatást kért volna tőlük, Ő inkább a szégyent és a magányt választotta. Még a szülei sem tudták hónapokig, hogy elhagyták.  Amikor találkoztunk depressziós volt és a válása után még 3 évvel is a szégyentől szenvedett. Megakadt a gyászmunka. Ma már randevúzik és soha nem érezte ilyen nagyszerűen önmagát!

Ez az út is előtted áll! Csupán döntés kérdése!  Hallgasd meg azt a 4 kulcsot, amely segít az újrakezdésben! >>>

Hallgasd meg azt a 4 kulcsot, amely segít abban, hogy megtaláld az Igazit.  >>>

2017-08-02   |   Önismeret

Gondolatok válásról, szakításról az Elengedésről vagyis Rólad és mindannyiunkról!

„Sajnos olyan időket élünk, amikor a házasságok és kapcsolatok jelentős része válással, szakítással végződik, ezért épp itt az ideje, hogy készek legyünk megtanulni, hogyan tudunk jobban, a lehető legkevesebb fájdalommal szakítani. Engedd, hogy a szenvedés értelmet nyerjen, s hogy több legyél általa!” - Bús Tímea